4 pomysły na wykorzystanie liści rzodkiewki w kuchni

 

Ta część rzodkiewki niestety przeważnie ląduje w koszu. A szkoda!
Liście rzodkiewki zawierają sporo witaminy C, fosfor, żelazo i wapń, a także glukozynolany, które wykazują właściwości antynowotworowe! 
Możesz z nich zrobić pyszne pesto, sałatkę a nawet zupę!

 

Najlepiej sprawdzą się liście świeże i ładne,dobrze więc robić takie przetwory w maju i czerwcu. W lipcu coraz trudniej o takie, ale jeszcze można znaleźć przyzwoite :)

 

Poznaj 4 (a właściwie 5;) przepisów z wykorzystaniem liści rzodkiewki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pesto i pasta do kanapek w jednym

- pęczek liści rzodkiewki

- 1 i ½ łyżki słonecznika łuskanego

- kilka wybranych orzechów np. włoskich

- ząbek czosnku

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- sól/pieprz do smaku

 

 

 

 

 

 

Orzechy i słonecznik podprażyć na suchej patelni. Liście rzodkiewki dokładnie umyć i porwać lub pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki zblendować ze sobą. Gotowe!

Takie pesto świetnie sprawdzi się z makaronem pełnoziarnistym, ale również jako pasta na kanapkę.

 

 

 

Sałatka

- 2 pęczki liści rzodkiewki

- do wyboru: pierś z kurczaka, łosoś wędzony lub ser feta/tofu (ok. 100 g)

- mała cebula czerwona lub biała

- 10 pomidorków koktajlowych

- 2 łyżki słonecznika łuskanego

- 2 garści grzanek

- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy 2 łyżki

- odrobina soku z cytryny

- sól/pieprz/zioła prowansalskie do smaku

 

 

 

 

 

 

Liście rzodkiewki umyć i porwać lub pokroić na mniejsze części. Mięso/ser pokroić w kostkę. Cebulę umyć, obrać i pokroić w półplasterki. Pomidorki przekroić na pół. Pestki słonecznika można podprażyć na suchej patelni. Wrzucić wszystkie składniki do salaterki, doprawić, dodać oliwy i soku z cytryny i wymieszać.

U mnie wersja z tofu :)

 

 

 

Smoothie

- pęczek liści rzodkiewki

- do wyboru: ananas, mango lub banan (ok. 150g)

- 1 i ½ szklanki wody mineralnej

- opcjonalnie kilka listków mięty i kropel cytryny

 

 

 

 

 

 

Liście rzodkiewki umyć i porwać lub pokroić na mniejsze części. Wybrany owoc obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zblendować w blenderze kielichowym.

U mnie liście rzodkiewki + banan + odrobina soku z cytryny :)

 

 

 

Zupa

- 2 pęczki liści rzodkiewki

- 3 średnie młode ziemniaki

- 1 litr bulionu (najlepiej naturalnego ugotowanego wcześniej na warzywach)

- ½ łyżki masła

- 3 łyżki jogurtu naturalnego

- sól/pieprz do smaku

 

 

 

 

 

 

Liście rzodkiewki umyć i porwać lub pokroić na mniejsze części Obrane, przekrojone na pół ziemniaki ugotować w bulionie. Kiedy są gotowe, dorzucić liście rzodkiewek i gotować razem 2 minuty. Odlać wywar do innego naczynia. Liście i ziemniaki zblendować na jednolitą masę, dodać masło, jogurt, wywar, doprawić przyprawami, podgrzać.

U mnie wersja wegańska – zamiast jogurtu i masła dodałam łyżkę oliwy z czosnkiem.

 

 

Przepis zainspirowany: http://ugotuj.to/ugotuj/5408316/francuska+zupa+z+lisci+rzodkiewek/p/