7 elementów skutecznej diety antycellulitowej

 

 

Cellulit, czyli charakterystyczne pofałdowanie skóry, inaczej „skórka pomarańczowa”, to problem dotykający głównie kobiet (85-98%), co warto podkreślić, również tych szczupłych! Przyczyn jego występowania jest wiele i część z nich jest od nas niezależna (uwarunkowanie genetyczne, zaburzona gospodarka hormonalna, rasa (częściej występuje u kobiet białych niż u Azjatek czy Afroamerykanek)), jednak istotną rolę odgrywają również czynniki zewnętrzne, w tym dieta, na którą jak najbardziej mamy wpływ.

 

 

 

                                                            

 

 

 

 

 

 

przyczyny powstawania cellulitu:

uwarunkowania genetyczne

zaburzenia hormonalne

brak ruchu

zaburzenia mikrokrążenia

nieodpowiednia dieta

stres

niektóre leki

ciąża

 

 

 

 

Choć sposobów walki z cellulitem jest wiele i najbardziej efektywnie działają one razem, to w tym wpisie skupie się oczywiście na odpowiednim odżywianiu przy tym problemie.

 

 

 

 

aktywność fizyczna + dieta + zabiegi kosmetyczne = skuteczna terapia antycellulitowa 

 

 

 

 

Jak odżywiać się przy cellulicie?

 

 

1. Węglowodany i tłuszcze

 

Ważne aby znać swoje zapotrzebowanie kaloryczne (jeśli nie znasz możesz to obliczyć szybko tutaj). Zarówno bowiem gdy przekraczasz ilość kalorii spożywanych na dobę, ale też kiedy jesz za dużo węglowodanów oraz tłuszczów w stosunku do białka (rozkład makroskładników w diecie powinien wynosić mniej więcej 10-15 % białka, do 30 % tłuszczu i reszta węglowodany) tkanka tłuszczowa odkładana jest przez organizm w nadmiarze co powoduje nasilenie oraz większe uwidocznienie cellulitu.

Niewątpliwie jednym z gorszych połączeń cukru i tłuszczu w diecie są słodycze, szczególnie te sklepowe. Tu kilka pomysłów na zdrowe domowe słodkości.

 

 

2. Sól

 

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy spożywać do 5 g (płaska łyżeczka) soli dziennie.
Niestety te normy są przekraczane wielokrotnie, głównie ze względu na występowanie dużej ilości soli w produktach przetworzonych (wędliny, sery, pieczywo, przekąski, dania gotowe...). 
Nadmiar soli w diecie przyczynia się do powstawania nadciśnienia, obciąża nerki, a coraz częściej mówi się o tym, że może powodować nowotwór żołądka.

Sól używana w nadmiarze powoduje również gromadzenie wody w organizmie, co zaburza metabolizm komórek i nasila objawy cellulitu.

O tym jak zadbać o równowagę sodowo-potasowa i pozbyć się nadmiaru wody z organizmu przeczytasz tutaj.

 

 

 

 

 

 

3. Składniki mineralne

 

Dlaczego są one istotne? Gdyż wybrane pierwiastki mają wpływ na gospodarkę wodno-elektrolitową oraz hormonalną, a co za tym idzie na wygląd i strukturę skóry.

Składnikami, o które szczególnie warto zadbać w diecie antycellulitowej są:

 

wapń (dba o prawidłową pracę mięśni, która usprawnia krążenie; bierze udział w metabolizmie lipidów – wpływa na hamowanie lipogenezy i nasilenie lipolizy)

 

źródła w diecie: mleko i przetwory mleczne, sezam, mak, jarmuż, fasola, migdały.

 

cynk (wzmacnia tkankę skórną; chroni komórki, również skórne, przed stresem oksydacyjnym, co wpływa na jej stan i wygląd; wpływa na regenerację komórek, bierze udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych)

 

źródła w diecie: kakao, wątroba, fasola, pestki dyni, boczniaki, pieczarki

 

krzem (tworzy swoisty szkielet tkanki łącznej, dzięki której jest ona elastyczna; od jego ilości w organizmie zależy też ilość i jakość kolagenu)

 

źródła w diecie: skrzyp polny, pokrzywa, płatki owsiane, otręby, pieczywo razowe

 

chrom (dba o prawidłową ilość glukozy i insuliny we krwi, która hamuje lipolizę i przyczynia do odkładania tkanki tłuszczowej, hamuje nadmierne łaknienie)

 

źródła w diecie: kakao, szpinak, łosoś wędzony, drożdże, jaja

 

 

4. Błonnik

 

 

O tym cennym składniku napisałam cały osobny wpis. Błonnik świetnie reguluje pracę jelit, obniża podwyższone ciśnienie i cholesterol, zapobiega zbyt szybkiemu wzrostowi glukozy we krwi. Brak odpowiedniej ilości błonnika w diecie może spowodować również problemy z krążeniem (oporność naczyń żylnych, zastoje krwi i wzrost przepuszczalności naczyń włosowatych), co może powodować wystąpienie cellulitu.

Źródłem błonnika w diecie są warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste.

 

 

 

 

 

 

 

5. Woda

 

 

Odpowiednie nawodnienie paradoksalnie zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie, o czym pisałam już tutaj. Nadmiar wody to widoczny cellulit typu wodnego.

Ile powinieneś pić płynów dziennie? Można wyliczyć to ze wzoru 30 ml/ kg masy ciała.

Najlepsza do odpowiedniego nawodnienia organizmu będzie woda mineralna o niskiej zawartości sodu.

 

 

 

6. Antyutleniacze

 

 

Temu zagadnieniu również poświęciłam cały osobny wpis. Przeczytasz go tutaj.

Antyutleniacze chronią skórę przed negatywnym wpływem wolnych rodników, dzięki czemu pozostaje ona odpowiednio elastyczna i napięta.

Źródłem antyoksydantów w diecie będą przede wszystkim warzywa i owoce (szczególnie te o intensywnym zabarwieniu), przyprawy (np. goździki, cynamon, kurkuma), herbata (szczególnie zielona).

 

 

 

7. Alkohol i papierosy

 

 

Na koniec kilka słów o używkach.

Palenie papierosów powoduje zmiany w mikrokrążeniu, a jak już ustaliliśmy nieprawidłowe krążenie krwi przyczynia się do powstawania cellulitu.

Alkohol natomiast jest nie tylko źródłem dodatkowych kalorii w diecie, ale też wzmaga apetyt i pobudza lipogenezę.

Najlepiej całkowicie zrezygnować z palenia papierosów, które ma jedynie negatywne skutki dla naszego zdrowia, a jeśli lubisz alkohol zamień kolorowe drinki i piwo na czerwone wino, które zawiera resweratrol o działaniu antyutleniającym.

 

 

 

 

 

 

 

Źródła:

 

Wybrane skladniki mineralne w zywnosci o istotnym znaczeniu w terapii antycellulitowej

 

Violetta Tomaszewicz, Jacek Klawe Katedra i Zakład Higieny i Epidemiologii Collegium Medicum UMK w Bydgoszczy

Maria Chranowska Kozmetika Afrodita w Toruniu

 

Cellulit – przyczyny, profilaktyka, leczenie


Katarzyna Janda Zakład Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie
Kierownik: prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska

Anna Tomikowska Wydział Nauk o Zdrowiu Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie