Co to są te antyoksydanty – prostym językiem o antyutleniaczach i wolnych rodnikach

 

 

 

Wciąż naokoło słyszysz o antyoksydantach i wolnych rodnikach, ale tak naprawdę nie wiesz o co chodzi?

Tu znajdziesz odpowiedź prostym, zrozumiałym językiem.

 

 

 

 

 

 

 

Antyoksydanty a wolne rodniki

 

 

Antyoksydanty (antyutleniacze, przeciwutleniacze) to najprościej mówiąc związki chemiczne, które neutralizują wolne rodniki.

 

 

Wolne rodniki natomiast to reaktywne formy tlenu, które w nadmiarze powodują uszkodzenia komórek, również DNA. Sprzyjają także rozwojowi chorób – np. miażdżycy, nadciśnienia, nowotworów, a także powodują przedwczesne starzenie się organizmu.

W nadmiarze, bo w odpowiednich ilościach, pełnią szereg ważnych funkcji w organizmie, np. zwiększają przepuszczalność ścian naczyń włosowatych, stymulują transport glukozy do komórek, aktywują geny.

 

 

 

 

 

 

Zarówno antyoksydanty jak i wolne rodniki ( i inne aktywne formy tlenu) są stale obecne w organizmie i bardzo nam potrzebne. Dopiero w sytuacji, w której dojdzie do zaburzenia równowagi między nimi powstaje tzw. stres oksydacyjny.

 

 

Stres oksydacyjny

 

 

Stres oksydacyjny w organizmie powstaje gdy zostanie zaburzona równowaga pomiędzy utleniaczami (wolne rodniki) i antyutleniaczami i tych pierwszych zaczyna być w organizmie za dużo.

 

 

utleniacze > antyutleniacze = stres oksydacyjny

 

 

W takiej sytuacji organizm staje się osłabiony i jego funkcje obronne ulegają upośledzeniu. Wtedy właśnie mogą rozwijać się choroby i wystąpić przedwczesne starzenie organizmu.

 

 

Skąd się biorą wolne rodniki

 

 

Wolne rodniki powstają w wyniku rozerwania wiązań chemicznych wewnątrz organizmu, np. podczas przetwarzania tlenu w energię, przebiegu stanów zapalnych. Dostarczane są również z zewnątrz, ich źródłem są:

 

  • dym tytoniowy

  • zanieczyszczenia środowiska

  • promieniowanie (UV, jonizujące, inne)

  • ultradźwięki

  • smażona żywność

 

 

 

Gdzie znaleźć antyoksydanty

 

 

Mimo iż część antyoksydantów może powstawać w organizmie (tzw. antyoksydanty enzymatyczne), wciąż bardzo ważnym jest aby dostarczać je razem z pożywieniem i nie dopuszczać do stresu oksydacyjnego lub łagodzić go.

 

 

 

 

 

Antyoksydanty znajdziemy w wielu produktach roślinnych – przede wszystkim w warzywach, owocach, herbacie, przyprawach i ziołach, orzechach.

 

Najważniejszymi antyoksydantami z pożywienia są:

 

- beta-karoten (marchew, natka pietruszki, jarmuż)

- witaminy A, C, E (masło, czarne porzeczki, papryka czerwona, oleje roślinne)

- selen (orzechy brazylijskie, czosnek)

- flawonoidy (ciemne winogrona, grejpfruty, wiśnie, czerwona cebula, herbata)

 

 

W tych produktach znajdziesz dużo antyoksydantów:

 

  • Goździki

  • Cynamon

  • Oregano

  • Kurkuma

  • Jagody acai

  • Kakao

  • Kminek

  • Papryka

  • Aronia

  • Jeżyny

  • Jagody

  • Winogrona ciemne

  • Czarna porzeczka

  • Czerwone wino

  • Żurawina

  • Truskawki

  • Zielona herbata

  • Orzechy pekan

  • Imbir

 

 

Biorąc pod uwagę to wszystko, nie zapomnij aby w Twojej diecie znalazły się świeże (obróbka termiczna, w tym mrożenie obniża zawartość antyoksydantów, wyjątkiem jest likopen (pomidory), który jest lepiej przyswajany po podgrzaniu) owoce, warzywa, zioła, przyprawy i orzechy.

 

 

 

 

Dzięki odpowiedniej dawce antyoksydantów każdego dnia, zachowasz zdrowie i młodość ;)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

źródła:

 

WOLNE RODNIKI I ICH SZKODLIWE ODDZIAŁYWANIE NA ORGANIZM
Wanda Baer-Dubowska
Katedra Biochemii Farmaceutycznej Akademii Medycznej im. Karola Marcinkowskiego
w Poznaniu

 

ROLA PRZECIWUTLENIACZY W ELIMINACJI REAKTYWNYCH FORM
TLENU
Grzegorz Bartosz
Katedra Biofizyki Molekularnej Uniwersytetu Łódzkiego, Banacha 12/16, 91-237 Łódź i
Katedra Biochemii i Biologii Komórki Uniwersytetu Rzeszowskiego, Cegielniana 12,
35-595 Rzeszów

 

Rola naturalnych antyoksydantów w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

Maria Wojtanowska –Rzytki, Katedra i Zakład Toksykologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Sosnowcu

 

https://cenmn.wordpress.com/2016/03/17/100-najsilniejszych-antyoksydantow-skala-orac/