Dlaczego warto jeść owoce sezonowe

 

Lato to istny urodzaj owoców i za to szczególnie lubię tę porę roku. Truskawki, maliny, porzeczki, czereśnie wiśnie i inne – sprawdź na kiedy przypada ich sezon w Polsce i co dobrego nam dają.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Truskawki

Kiedy: koniec maja, czerwiec

- porządna dawka witaminy C

- właściwości moczopędne (pomagają pozbyć się nadmiaru wody w organizmie i toksyn)

- niski indeks glikemiczny (brak skoków cukru i insuliny we krwi)

- niska kaloryczność (tylko 28 kcal w 100g)

- dobry wpływ na trawienie (pektyny, kwasy organiczne)

 

 

 

 

 

Maliny

Kiedy: koniec czerwca, lipiec

- właściwości przeciwgorączkowe

- witaminy C, E, B1, B2, B6

- minerały – wapń, magnez, potas, żelazo

- dzięki właściwościom rozkurczającym pomagają łagodzić ból miesiączkowy

- niski indeks glikemiczny (brak skoków cukru i insuliny we krwi)

 

 

 

 

 

 

Czereśnie

Kiedy: koniec czerwca, lipiec, sierpień

- źródło cennych antyoksydantów (im ciemniejsze tym lepiej!)

- niski indeks glikemiczny (brak skoków cukru i insuliny we krwi)

- łagodzą bóle przy dnie moczanowej

- spora dawka jodu – dobre przy chorobach tarczycy, w których występuje niedobór tego pierwiastka

 

 

 

 

 

Agrest

Kiedy: koniec czerwca, lipiec, sierpień

- niski indeks glikemiczny (brak skoków cukru i insuliny we krwi)

- dobry na zaparcia, usprawnia pasaż jelitowy

- pomaga w walce z wysokim cholesterolem

- właściwości moczopędne (pomagają pozbyć się nadmiaru wody w organizmie i toksyn)

- źródło m.in. wapnia i magnezu

 

 

 

 

 

 

Porzeczki

Kiedy: lipiec, sierpień

- niski indeks glikemiczny (brak skoków cukru i insuliny we krwi)

- spora dawka witaminy C (szczególnie czarna porzeczka!)

- zawierają cenne antyoksydanty (szczególnie czarna porzeczka!)

- źródło fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, siarki

- usprawniają procesy trawienne

 

 

 

 

 

 

Borówka amerykańska

Kiedy: lipiec, sierpień

- źródło witamin A,B,C,E

- źródło cynku, potasu, selenu

- wysoka zawartość antyoksydantów

- niski indeks glikemiczny (brak skoków cukru i insuliny we krwi)

- pozytywny wpływ na wzrok

 

 

 

 

 

Wiśnie

Kiedy: lipiec

- wysoka zawartość antyoksydantów

- źródło potasu i witaminy C

- spora dawka błonnika

- właściwości moczopędne (pomagają pozbyć się nadmiaru wody w organizmie i toksyn)

- niski indeks glikemiczny (brak skoków cukru i insuliny we krwi)

- pomagają w walce z wysokim cholesterolem