Jak żywić dziecko by było zdrowe i szczęśliwe - rozmowa z mamą 2 - letniej Ani

 

 

Co innego "suche" teorie i informacje jak żywić dziecko, a co innego praktyka. Dlatego też do rozmowy zaprosiłam dziś Maję, mamę 2-letniej Ani, studentkę dietetyki i prowadzącą bloga kulinarnego Maja Gotuje

Jak przemycić do diety dziecka zdrowe warzywa? Co ze słodyczami, które dzieci uwielbiają? Odpowiedzi na te i inne pytania poniżej. Zapraszam :)

 

 

 

 

 

  1. Czy już w okresie ciąży planowałaś jak będzie wyglądała dieta Twojego dziecka, czy wszystko wyszło raczej „w praniu”?

 

Myślałam raczej o porodzie i potrzebach noworodka, nie zastanawiałam się zbyt głęboko nad przyszłym jadłospisem mojego dziecka. Zakładałam długie karmienie piersią, a w przyszłości zrównoważoną dietę opartą o jak najmniej przetworzone produkty.

 

 

  1. Czy Ania je klasyczne słodycze/przekąski?

 

 

Bardzo rzadko, sporadycznie  – jeśli mowa o klasycznych słodyczach, które można kupić w sklepie – je zazwyczaj wtedy, kiedy ktoś ją poczęstuje lub kupi. Nie robię z tego dramatu i nie jestem ortodoksyjna. Na co dzień w ramach słodyczy, czy też przekąsek córka je dużo owoców, domowe ciasta i ciasteczka, które sama piekę. Zamiast cukru używam przecieru z bananów lub daktyli, mąkę pszenną zamieniam na owsianą, gryczaną, dodaję zdrowe tłuszcze. Staram się, żeby zjedzone ciasteczka, czy kawałek ciasta były jak najbardziej zbliżone do pełnowartościowego posiłku.

 

 

  1. Czy możesz podać jakieś sprawdzone przepisy na dania, które Twoja córka je z przyjemnością?

 

 

Moja córka zjada z przyjemnością wszystko co jest słodkie ;) Jak każde dziecko. Mój największy problem to odmowa jedzenia warzyw. Z moich obserwacji wynika, że wiele mam ma ten problem. Staram się sprytnie przemycać nielubiane warzywa do dań, nawet tych deserowych.. niestety z różnym skutkiem.

Na szczęście mam kilka ‘pewniaków’ – przepisów, które prawie nigdy nie zawodzą.

 

Krem z dyni

Składniki:

Szklanka dyni pokrojonej w kostkę

jabłko

½ szklanki mleczka kokosowego

Szczypta soli

½ łyżeczki cynamonu

Do posłodzenia: miód/stewia/melasa

 

Dynię i jabłko gotujemy do miękkości w małej ilości wody. Dodajemy mleczko kokosowe, przyprawy i blendujemy na gładką masę.

 

Budyń jaglany z żółtkiem

Składniki:

1 szklanka mleka (roślinne, lub krowie/kozie)

2 łyżki kaszy jaglanej

Łyżka masła

1 żółtko

Wanilia

Miód/stewia – jeśli słodycz mleka nie jest wystarczające

Świeże owoce do dekoracji

 

Kaszę ugotuj w mleku. Dodaj wanilię i masło, zblenduj na gładki budyń. Kiedy trochę ostygnie dodaj żółtko i dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie dosłódź miodem. Podawaj ze świeżymi owocami.

 

Placuszki z cukinii

Składniki:

1 średnia cukinia

2 jajka

4-5 łyżek mąki (u mnie ryżowa)

Sól, pieprz / lub na słodko - miód

Olej kokosowy do smażenia

 

Cukinię zetrzyj na wiórki. Właściwie na tym polega cały myk – starta na drobne wiórki cukinia będzie niewyczuwalna, a placuszki będą miękkie i delikatne.

Lekko posól cukinię, odstaw na 20-30 minut i porządnie odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj jajka, mąkę i wybrane przyprawy. Smaż na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym lub maśle klarowanym.

Wytrawne placuszki można podać  z jogurtem greckim, a te doprawione miodem z masłem orzechowym i owocami. U mnie hitem jest ketchup.

 

Zielony koktajl

Składniki:

1 banan

Garść lub dwie natki pietruszki

50g jogurtu greckiego (lub mleczka kokosowego)

Trochę wody lub mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji

 

Wszystkie składniki blendujemy.

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                    Maja z córeczką Anią

 

 

 

 

 

 

  1. Czy masz jakieś sprawdzone sposoby/tricki aby namówić córkę na jedzenie zdrowych produktów/niejedzenie niezdrowych produktów

 

Jak wyżej – staram się przemycać warzywa w różnych potrawach, które lubi.

Staram się też dawać jej wybór, proponuję kilka różnych warzyw i cieszę się, kiedy wybierze chociaż jedno ;)

Kolejnym sposobem jest odpowiednie przyprawienie. Córka lubi wyraziste w smaku produkty, dlatego podczas przygotowywania mięsa lub warzyw nie żałuję przypraw takich jak pieprz, różne zioła, kurkuma, czosnek, papryka..

Ostatnim hitem jest ketchup, córka zje prawie wszystko, co jest polane ketchupem. Placki z cukinii, czy jajecznica znikają w okamgnieniu jeśli tylko podane są z ketchupem.

Oczywiście najlepszym wyborem będzie zrobienie ketchupu samodzielnie – zwłaszcza, że mamy sezon na pomidory. Po dodaniu cebuli, czosnku, kurkumy, świeżych ziół otrzymamy prawdziwą bombę witaminowo-likopenową  Jeśli chodzi o gotowy produkt – polecam Włocławek.

 

 

 

  1. Jakie są wg Ciebie najważniejsze zasady żywienia dziecka?

 

 

Po pierwsze - dieta bazująca na niskoprzetworzonych produktach. Świeże owoce, warzywa, pieczone lub gotowane ryby, mięso, jaja, jogurty, kasze, oliwa.. Właśnie takie produkty powinny stanowić podstawę żywienia dziecka. Niestety często jadłospis dzieci składa się z zatrważającej ilości węglowodanów w postaci białego pieczywa, pączków, drożdżówek, wafelków, parówek, słodzonych serków homogenizowanych. To smutne, ale odsetek otyłych polskich dzieci cały czas rośnie.

 

Po drugie – zbilansowana dieta. Odpowiednia ilość warzyw, węglowodanów, białka i tłuszczy. Bardzo często można zaobserwować nadmiar węglowodanów w diecie dzieci. Na śniadanie słodzone płatki z mlekiem i bananem, na obiad makaron z serem i truskawkami, na podwieczorek serek homogenizowany, a na kolację drożdżówka..

 

Po trzecie - regularność posiłków. Dziecko powinno zjadać około 5 posiłków, co 2-3 godziny. Podawanie wielu przekąsek pomiędzy posiłkami zazwyczaj skutkuje odmową zjedzenia obiadu.

 

Po czwarte – nie gloryfikowanie słodyczy, nie traktowanie słodyczy jako ‘nagrody’ po zjedzonym obiedzie. Obiad sam w sobie jest smaczny, a słodycze w formie zdrowego, domowego ciasta można zjeść na podwieczorek, nie robiąc z lizaka czy batonika ‘świętego Graala’ ;)

 

 

  1. Jak ważne wg Ciebie jest odpowiednie żywienie dziecka?

 

Bardzo ważne. Wiemy już że około 70% komórek odpornościowych znajduje się w jelitach. Zdrowa i różnorodna dieta ma praktycznie największy wpływ na odporność dziecka.

Poza tym, dbając o odpowiednie żywienie dziecka kształtujemy jego nawyki żywieniowe w przyszłości. Możemy zapobiec otyłości i wielu chorobom bezpośrednio z nią związanych.

 

 

  1. Czy posiłkowałaś się jakimiś godnymi polecenia książkami nt żywienia dzieci lub z przepisami?

 

Raczej brałam pod uwagę jedynie główne wytyczne odnośnie żywienia dzieci. Przepisy zazwyczaj wymyślam sama, inspiruję się też różnymi blogami. Jeśli chodzi o literaturę polecam ‘Polską kuchnię bez pszenicy’- to uniwersalna książka.

 

 

 

 

 

Zajrzyj na blog Mai: https://majagotujesite.wordpress.com/

FP:  https://www.facebook.com/majagotuje/?ref=bookmarks