Kasza pęczak z ciecierzycą w pomidorach

2-3 porcje, przygotowanie 15-20 minut, łatwe

 

Składniki:

  • ciecierzyca 1 puszka*
  • pomidory 1 puszka*
  • cebula 1 mała sztuka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • szpinak świeży 2 garści (ok. 50 g)
  • kasza pęczak 100 g (1 woreczek)

 

  1. Kaszę ugotuj al dente (ja gotuję bez woreczka i potem odcedzam) wg przepisu na opkowaniu
  2. Do średniego garnka wlej łyżkę oliwy, podsmaż krótko cebulę
  3. Dodaj szpinak i trochę wody, podduś razem z cebulą
  4. Gdy woda wyparuje dodaj pomidory oraz cecierzycę
  5. Dopraw do smaku (u mnie sól, pieprz i kurkuma)

 

Do tego dania fajne pasuje ogórek kiszony.