Super proste przepisy na zdrowe domowe słodycze

Trudno Ci wyobrazić sobie życie bez słodyczy? Chcesz zamienić „chemię” na coś bardziej naturalnego, ale brakuje Ci pomysłów na ich domowe, zdrowsze wersje?

Zapraszam na szybkie, łatwe i zdrowe przepisy na domowe słodkości.

 

 

 

 

 

Krem czekoladowy (do kanapek, naleśników, innych deserów)

 

1. Krem czekoladowy z awokado:

 

Składniki:

  • awokado (miękkie!) 1 szt

  • 2-3 łyżki gorzkiego kakao

  • ok. 2 łyżek erytrolu/ksylitolu

  • 2 łyżki mleka roślinnego lub krowiego (opcjonalnie)

 

Wszystkie składniki zblendować. Dosłodzić słodzikiem jeśli potrzeba.

 

 

 

 

 

2. Krem czekoladowy z ciecierzycy:

 

Składniki na około 1,5 słoika 350ml:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
5 łyżek masła orzechowego
5 łyżek kakao
1 spora szklanka daktyli (150g)
mleko migdałowe lub sojowe (kilkanaście łyżek)

 

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut. Ciecierzycę umieść w naczyniu blendera i dodaj kakao, następnie namoczone i odsączone z wody daktyle oraz masło orzechowe. Wszystko zmiksuj dokładnie na gładką pastę.
Dodawaj więcej lub mniej mleka roślinnego by kontrolować konsystencję pasty/kremu. 

 

Źródło: http://ervegan.com/2015/03/cieciorella-slodki-czekoladoway-krem-z-ciecierzycy/

 

 

Domowe ciastka owsiane tylko 3 składniki

 

Składniki:

  • 170 g płatków owsianych

  • 0,5 szklanki mleka roślinnego

  • 2 większe, dojrzałe banany

Opcjonalnie:

  • 1 płaska łyżeczka sody

  • odrobina tłuszczu kokosowego do wysmarowania papieru do pieczenia

  • pestki dyni/żurawina/rodzynki/pestki słonecznika

 

 

Wszystkie składniki miksujemy. Odstawiamy na kilka minut. Ciasto układamy dużą łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanym tłuszczem. Pieczemy w temp. 180 stopni (góra – dół) przez ok. 15 minut. Po tym czasie odwracamy ciasteczka na drugą stronę i dopiekamy jeszcze przez 5 minut.

Z podanych ilości składników powstaje ok. 12 ciastek.

 

Źródło: http://www.agamasmaka.pl/2016/02/3-skladnikowe-ciasteczka.html

 

 

Brownie bez pieczenia

 

Składniki (na około 9 średnich kwadratowych kawałków):
1 szklanka migdałów
1 szklanka orzechów nerkowca (można użyć mieszanki razem z np. pekanami, włoskimi)
2 szklanki suszonych daktyli namoczonych przez 20 min w ciepłej wodzie
niecałe ¾ szklanki (około 70 g) kakao
¼ łyżeczki mielonej wanilii lub odrobina ekstraktu waniliowego
szczypta soli

 

Do misy malaksera przełóż orzechy i zmiel je drobno. Dodaj kakao oraz wanilię i porządnie wymieszaj. Następnie przełóż do dużej misy.
Namoczone wcześniej daktyle (pozostaw wodę z ich moczenia!) zmiksuj w misie malaksera, co jakiś czas zbierając masę z brzegów misy.
Do daktylowej masy dodawaj stopniowo zmielone orzechy i miksuj na najwyższych obrotach, aż wszystko zacznie się łączyć. Podczas miksowania możesz dodawać również wodę z moczenia daktyli, powoli małymi porcjami, tak aby masa była wilgotna i uginała się pod palcami.
Masa będzie gotowa, gdy będzie mięsista i wilgotna, ale nie wodnista i mokra. Powinna bez problemu zachowywać kształt po ugniataniu dłońmi. Gdyby malakser miał problemy z gęstą masą, możesz wyrabiać ją w dużej misce zwilżonymi palcami.
Gotową masę przełóż zwilżonymi dłońmi do prostokątnego naczynia wyłożonego folią spożywczą lub papierem do pieczenia i porządnie ugnieć. Przełóż do lodówki do schłodzenia najlepiej na kilka godzin. 

 

 źródło: http://ervegan.com/2016/02/brownie-bez-pieczenia/

 

Owocowe żelki

 

Składniki:

  • silikonowa foremka na lód (najlepiej w różne wzory)

  • 2 łyżeczki agar-agar

  • sok owocowy domowej roboty 150 ml (np. jabłkowy, malinowy)

  • ewentualnie erytrol (słodzik) i wit. C jako dodatek

 

 

 

 

W rondelku w 50 ml przegotowanej wody rozpuszczamy agar-agar i wlewamy sok.

Cały czas mieszamy do uzyskania jednolitego płynu. Dodajemy wybrane dodatki (słodzik, witaminy) i mieszamy do rozpuszczenia. Uzyskany płyn  przelewamy do foremek i wstawiamy do lodówki.

 

Źródło: http://www.izagotuje.pl/2015/06/domowe-zelki-owocowe-zdrowe-dietetyczne-slodycze-bez-cukru-dla-twojego-dziecka-poki-zelki-zamiast-niezdrowych-zelkow.html

 

Domowa chałwa ze słonecznika

 

Składniki (na 4-5 sztuk):

  • Szklanka łuskanego słonecznika

  • 2-3 łyżki syropu klonowego

  • ½ laski wanilii (wydrążone ziarenka)

 

Słonecznik mielimy partiami na super drobno w młynku do kawy. Zmielone pestki przekładamy do miski lub naczynia blendera.
Do zmielonego słonecznika dodajemy wanilię i syrop klonowy, blendujemy. W pojemniku blendera zlepi się duża, plastyczna kulka.
Z gotowej masy formujemy kulki lub przekładamy masę do silikonowych foremek.
Chłodzimy przez 2 godziny, a najlepiej całą noc.

 

Źródło: http://www.weganka.com/2017/04/waniliowa-chawa-sonecznikowa.html

 

 

Najprostsze „Rafaello”/”Ferrero”

 

Składniki:

  • opakowanie daktyli

  • wiórki kokosowe i wybrane orzechy (do obtoczenia)

 

 

 

 

Daktyle moczymy we wrzątku ok. 15-20 min. Odsączamy je z płynu i blendujemy na gładką masę. Orzechy kruszymy na małe kawałeczki. Z daktyli formujemy kulki i obtaczamy w orzechach lub wiórkach kokosowych. Schładzamy w lodówce.